Het is zo 28 mei 2017, 02:07
sponsor
Aquaflora - Sponsor

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]





Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: di 21 jan 2014, 15:04 
Offline
Groentje
 Profiel

Geregistreerd op: di 21 jan 2014, 05:39
Berichten: 12
Woonplaats: Krommenie
Als groentje vraag ik me dus sterk af of een voedingsbodem echt nodig is of dat het voldoende is om de planten die het nodig hebben te voorzien van kleiballetjes. In de tijd dat ik een aquarium had zat er gewoon grind in waar je de plantjes in stopte en tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten voedingsbodems te koop dat ik zie door de bomen het bos haast niet meer.

In de bak die ik heb overgenomen zit een voedingsbodem (geen idee welke) en daar ben ik zeker niet over te spreken. Als ik de plantjes wel is verplaats of nieuwe erbij in wil steken komt de voedingsbodem door het grind door naar boven waardoor heel de bak troebel word.

Vraag me ook af of je over de voedingsbodem heen ( bijv die van akadama ) zand kan leggen? Ik heb een aantal zakken van 0.4 -1.4mm die ik wil gaan gebruiken.

Alvast bedankt,

Frits


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: di 21 jan 2014, 20:47 
Offline
Beginner
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd op: di 13 nov 2012, 21:23
Berichten: 181
Wat bedoel je met voedingsbodem?

Akadama of Aqua Soil is geen voedingsbodem, maar eerder voedselrijk substraat. Dit hoef je niet af te dekken met zand.

Als voedingsbodem zou je dan bijvoorbeeld Power Sand kunnen gebruiken om de omstandigheden in de bodem verder te verbeteren.

Dat zand wat je hebt kun je als decoratiezand gebruiken op plekken waar geen planten groeien. Want immers waar planten groeien, zie de bodem toch niet meer.

_________________
"If a thing does not have the right look, it does not work." Leonardo da Vinci


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: wo 22 jan 2014, 21:31 
Offline
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker
 Profiel

Geregistreerd op: do 16 okt 2008, 13:49
Berichten: 1873
Woonplaats: Noord-Nederland
Ik zelf gebruik geen voedingsbodem in geen van me bakken. Ook niet in me zeebakje :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Korrelen is een kunst als je het goed doet vliegt de dag voorbij. MIROSHAKI


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: do 24 jul 2014, 10:58 
Offline
Groentje
 Profiel

Geregistreerd op: do 19 jun 2014, 17:58
Berichten: 13
Onder het grind gaat alleen voedingsbodem.
Bij soil hoeft dat natuurlijk niet, die is voedingsrijk genoeg en ziet er mooi uit.(dat laatste is mijn mening)

----------
James


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: ma 05 sep 2016, 08:43 
Offline
Groentje
 Profiel

Geregistreerd op: do 19 jun 2014, 18:07
Berichten: 17
Ik heb eens in een klein bakje alleen voedingsbodem gebruikt om de werking in de gaten te houden. De voedingsbodem is fijn en met dat alles onderelkaar krijg je een kleurrijke bodem. Het bakje was een halve liter dus veel problemen had ik er niet mee. Het gruis in de voedingsbodem daalde gauw en door de kleine oppervlakte kreeg ik geen problemen met waterkwaliteit en algen.
In een grotere bak sloeg alles meteen om, vies water en volop algen.
Goeie raad, nooit alleen gebruiken.

Grind gebruik ik niet meer. Daar heb ik me al een paar bakken mee beschadigd. Ik gebruikte toen nog een magneet ruitenreiniger en daar kwamen dus die steentjes tussen. Resultaat vele krasjes.

Ik gebruik alleen soil.
Mijn merk is Ada en ik heb een adres waar ik hem tegen een goeie prijs kan kopen. Ada in de winkels (ook online) zijn onbetaalbaar.
Met soil is voedingsbodem overbodig want de voeding zit al in de soil. Soil is een kleiachtige substantie, het is kleine grindvormige klei die je tussen je vingers tot poeder kunt wrijven.
Het is makkelijk en ziet er bovendien ook nog mooier uit. ;)

Groeten Cindy


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: ma 05 sep 2016, 09:33 
Offline
Moderator
Moderator
 Profiel

Geregistreerd op: vr 19 aug 2016, 11:11
Berichten: 192
Woonplaats: Omgeving Rotterdam
Helemaal mee eens Cindy.

Ik heb zelf de grove korrel 5mm van Oliver Knott. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik enorm veel problemen heb om stengel planten zoals Rotala er in de stoppen. Ze laten erg vaak los. Te grove korrel hier voor. Voor bij Crypto planten enz wel geschikt die stek je in principe nooit dus als die eenmaal zit dan groeit die vast. Rotala soorten of iets dergelijks is lastig. Dus voor zo'n scape lekkere fijne korrels nemen.

_________________
140x70x80 waterhoogte


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: ma 12 sep 2016, 08:20 
Offline
Beginner
 Profiel

Geregistreerd op: wo 12 maart 2008, 12:58
Berichten: 126
Voedingsbodem:nee

Ik heb vroeger goudvissen gehad en had dus alleen grint als bodem en 3 stengelplantjes.
Ik wil gaan scapen en na mijn vele lezen op sites en verdere info op internet ga ik voor soil.


Omhoog
 

 Berichttitel: Re: Voedingsbodem ja of nee....
BerichtGeplaatst: ma 12 sep 2016, 08:50 
Offline
Moderator
Moderator
 Profiel

Geregistreerd op: vr 19 aug 2016, 11:11
Berichten: 192
Woonplaats: Omgeving Rotterdam
Sharon? Welk merk en korrelgrootte ga je nemen?

_________________
140x70x80 waterhoogte


Omhoog
 

Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron