Het is wo 26 jul 2017, 19:40
sponsor
Aquaflora - Sponsor

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]

Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: 'Vijveren' in huis is een leuke winterhobby
BerichtGeplaatst: ma 14 okt 2013, 21:54 
Offline
Schrijver
Avatar gebruiker
   Profiel

Geregistreerd op: wo 23 mei 2012, 10:07
Berichten: 171
Woonplaats: Stein
Voor veel mensen de vijverhobby onderbroken als de bladeren van de bomen vallen en de temperaturen onder de 10° C. dalen. Toch valt er ook gedurende de winter heel wat te genieten. De vijverhobby is eenvoudig in huis te halen. Zowel een koudwateraquarium als een kamervijver of het 'potje van Corrie' bieden talloze mogelijkheden om dit te verwezenlijken.

De grootste beperking die voor de vijverhobby binnen geldt is de ruimte. Mensen met een lap van een huiskamer kunnen zich te buiten gaan aan een heuse binnenvijver. Normale huiskamers nodigen uit tot het plaatsen van een koudwateraquarium en wanneer u klein behuisd bent, valt met waterplanten in pot een leuk resultaat te bereiken.
Problemen worden vaak veroorzaakt doordat het water te veel opwarmt. Vooral voor vissen is dit niet aangenaam, omdat warm water nu eenmaal minder zuurstof bevat. Een bruissteen in aquarium of kamervijver en regelmatig water verversen zijn hiervoor de voor de hand liggende oplossingen. Wanneer u zich beperkt tot waterplanten, is zuurstof nooit een probleem.

Het koudwateraquarium
Net als bij de vijver zijn er in het koudwateraquarium twee soorten te onderscheiden. Een lege bak met water, waarin kleinere koi of goudvissen bewonderd kunnen worden of een aquarium met de nadruk op planten en inlandse vissoorten. De eerste soort is eenvoudiger te verwezenlijken dan de tweede.
Immers, koi en goudvissen vragen alleen maar water van uitstekende kwaliteit en dat is met filtering goed te bereiken. In een aquarium met koi kunt u het beste helemaal geen planten inbrengen. De karpertjes trekken ze binnen de kortste keren uit elkaar en eten ze op. Ernstige vervuiling van het water is dan meestal het gevolg.
Goudvissen lusten ook wel een groen blaadje, maar sterkere plantensoorten als hoornblad kunnen er wel tegen. In beide gevallen geldt dat u voor de zuurstofvoorziening bent aangewezen op een zuurstofpomp met bruissteen.

Waterzuivering
Een aquariumfilter werkt in principe zoals een vijverfilter. Bacteriën zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen (nitraat) voor de planten. Hier doet zich al direct een probleem voor, want in een koi- of goudvissenaquarium komen geen of weinig planten voor en het nitraat zal uiteindelijk algenbloei veroorzaken. Daarom moet er regelmatig water worden ververst en ook het op de bodem liggende vuil moet regelmatig worden afgevoerd.
Bloem Filters zijn in allerlei soorten en maten te koop. Daarom is het noodzakelijk dat u zich bij de plaatselijke aquariumhandelaar goed laat voorlichten. Vertel hem welk aquarium u heeft of wilt aanschaffen en luister goed naar zijn wijze raad. Bedenk dat een bezuiniging op het filter alleen maar nadeel zal betekenen voor uw vissen. Slecht water betekent immers altijd zieke vissen en een hoop ellende.
In een aquarium met voldoende zuurstofplanten zal in combinatie met een filter een biologische kringloop ontstaan. Toch is het ook hier belangrijk om regelmatig een gedeelte van het water te verversen. In de meeste aquaria komen immers vissen voor en ze worden altijd gevoerd. Op een bepaald moment wordt de in het aquarium aanwezige hoeveelheid voedingsstof te veel. Dit moet dus worden voorkomen. Om deze reden moet u ook steeds dode plantenresten, vissenlijkjes en overgebleven voerresten verwijderen. U haalt dan voedingstoffen uit het water.

Inrichting van het aquarium
Kalkvrij kwartsgrint of kalkvrij rivierzand zijn beide uitstekend geschikt als bodembedekking van een koudwateraquarium. Wanneer u dit bij een aquariumspeciaalzaak koopt, dan weet u zeker dat het materiaal gifvrij is. De bodembedekking moet, voordat deze aangebracht wordt, grondig gewassen worden. Dit geldt ook voor het voorgewassen grind.
Nadat de bodembedekking is aangebracht (2 à 3 cm dik) kan met enkele stenen, kienhout en zuurstofplanten een mooi effect worden verkregen. Bedenk hierbij wel dat overdaad schaadt, zeker wat stenen en kienhout betreft. Plaats de plantensoorten zoveel mogelijk in groepen bij elkaar, zodat een natuurlijk beeld wordt bereikt.
Wanneer het aquarium geheel is ingericht, kunt u het vullen met gewoon leidingwater. Doe dit wel voorzichtig, zodat zand en grind op de bodem blijven liggen. Het water via een op de bodem geplaatst schoteltje of bakje laten stromen is voldoende.

Geschikte planten voor het koudwateraquarium
De beplanting van een aquarium is bijna geheel een kwestie van smaak. Wat vindt u mooi en wat niet? Wel is het zo dat het combineren van groeiwijzen en bladvormen de beste resultaten oplevert. Zorg er bij de beplanting voor dat er voldoende zwemruimte overblijft voor de vissen. Kamerlelie Soorten die uitstekend geschikt zijn voor het koudwateraquarium zijn onder andere waterpest (zowel de gekrulde als de kleine), hoornblad, aarvederkruid en bronmos. Maar ook kleine waterleliesoorten. Penningkruid geeft ook leuke effecten. Wanneer u de landvorm kiest zullen de blaadjes afsterven en zal het plantje vanzelf de onderwatervorm kiezen. U ziet, keus te over. Veel kunt u uit uw vijver halen en in de speciaalzaak wordt ook veel aangeboden. Let er wel steeds op, dat u in de winkel steeds kiest voor de soorten die geschikt zijn voor het koudwateraquarium.

Vissoorten
Ook wat de vissoorten betreft is de keuze groot. Alles wat een beetje klein blijft, kan worden uitgezet. Ook hierbij is beperking echter noodzakelijk. Zet niet te veel vissen uit en kies ook niet voor te veel verschillende soorten. Verder legt alleen de wet ons een aantal beperkingen op. Vissoorten als de rivierdonderpad en de bittervoorn zijn beschermd en mogen niet gehouden worden.

De kamervijver
Deze vorm van vijveren begint in Nederland een echte rage te worden. Steeds meer hobbyisten geven hun fantasie de vrije loop. Alle vormen zijn mogelijk. Van strakke 'officiële' vormen tot meer natuurlijke. Deze laatste geven in combinatie met water- en kamerplanten soms echt een idee van een biotoop in huiskamer of serre.
Natuurlijk zal men bij de kamervijver al snel aan koi denken. In een onnatuurlijke setting liggen deze vissen immers het meest voor de hand. Maar ook goudvissen en windes zijn mogelijk. Ook zullen er zeker natuurliefhebbers zijn, die kiezen voor inlandse soorten als zonnebaars en zeelt. Wat denkt u trouwens van steur in de huiskamer? Kortom, er zijn heel veel mogelijkheden.

Aanleg
Het meest praktisch zijn de quarantainebakken die tegenwoordig op de markt worden gebracht. Vaak zijn deze bakken voorzien van een ingebouwd filter, dat eenvoudig te onderhouden is. Wanneer de vloer erop berekend is, kan zo'n quarantainebak eenvoudig geplaatst worden. Met een eensteensmuurtje kan de afwerking ervan worden gerealiseerd. Ook kan de bak in de vloer worden verzonken zodat er een leuke zithoek ontstaat.
Met vijverfolie in een gemetselde of van hout vervaardigde bak kan ook een mooie kamervijver ontstaan. Wanneer er op deze manier te werk wordt gegaan, ontstaat er een veel grotere vrijheid voor de vormgeving. Wel moet er met de volgende zaken goed rekening gehouden worden:

1. je moet er een beetje handige doe-het-zelver voor zijn,
2. de vloer moet stevig genoeg zijn om de constructie te kunnen dragen,
3. de constructie moet voldoende sterk zijn om de waterdruk te kunnen doorstaan,
4. er moet een plek bedacht worden voor het filter en het filter moet groot genoeg zijn,
5. het geheel moet absoluut waterdicht zijn,
6. laat u wat de aanleg betreft goed voorlichten,
7. vraag na of een vijver in de huiskamer consequenties heeft voor uw verzekering,
8. plaats zo'n gevaarte nooit op een bovenverdieping.

Onderhoud
Wanneer in de vijver direct op het riool aangesloten bodemafvoeren worden geplaatst, kan een redelijk onderhoudsvrije kamervijver gerealiseerd worden. Iedere week 20% van het water laten weglopen en vervangen door vers leidingwater is dan voldoende. Worden er geen bodemafvoeren geïnstalleerd, dan moet er geheveld worden en dat is vaak een nat werkje. Meestal zal er dan heel wat water op de vloer worden gemorst. Bodemafvoeren installeren dus.

Het potje van Corrie
Voor mensen die erg klein behuisd zijn of geen kamervijver of aquarium willen, heeft Corrie Hoogendoorn nog een leuk idee. Jaren geleden kocht ze een glazen pot. Ze vulde die voor eenderde met goede vijvergrond. (50% klei, 30% rivierzand en 20% vijveraarde). Hierin plaatste ze een Japanse holpijp (Equisetum japonicum) en een mini waterlelie, (Nymphaea 'Pygmea Helvola').
Ze zette de pot op een niet al te zonnige en warme plek in de huiskamer en ze heeft op deze manier een echte minivijver. Zo'n pot vergt volgens haar niet al te veel onderhoud. Eenmaal in de week de randen schoonschuren en wat water verversen is voldoende. De mini-waterlelie geeft regelmatig bloemen en ook de Japanse holpijp groeit goed.
Volgens Corrie zijn waterplanten als Scirpus tabernaemontanii 'Zebrinus', Acorus gramineus, de redelijk klein blijvende soorten dus, ook uitstekend geschikt. Maar misschien is er meer. Is de waterplant niet een overgeslagen kamerplant? Kan een Pontederia cordata, het snoekkruid, niet in een grote pot in de hoek van de huiskamer gehouden worden? Of wat denkt u van bloeiende irissen of dotterbloemen in een niet al te zonnige vensterbank? Ligt hier niet een geheel nieuwe invalshoek van de vijverhobby voor ons open?Er kan in ieder geval heel wat worden geëxperimenteerd met waterplanten in de huiskamer en wie weet wat we ontdekken. Laat ons eens weten wat u hebt uitgebroed!

_________________
Trots sjouw ik stenen en planten
Zorgvuldig bind ik mos op hout
Secuur knip en kam ik
Trek ik onkruid uit
Me I am just the lawnmower
You can tell it by the way I walk

Volg mij ook op: https://www.facebook.com/HugoJ.Smal
en op twitter: @HugoSmal


Omhoog
 

Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron