Het is di 17 okt 2017, 10:49
sponsor
Aquaflora - Sponsor

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]

Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Steeds meer aquaristen lopen warm voor een koude bak
BerichtGeplaatst: ma 14 okt 2013, 21:55 
Offline
Schrijver
Avatar gebruiker
   Profiel

Geregistreerd op: wo 23 mei 2012, 10:07
Berichten: 171
Woonplaats: Stein
Het aantal aquariumliefhebbers dat zich (uitsluitend) met een (sub)tropische vissenbak bezighoudt, is ongetwijfeld heel wat groter dan dat van degenen die het met evenveel enthousiasme en toewijding bij een koudwateraquarium houden. Maken die 'koude aquaristen' misschien hun keuze, omdat het gemakkelijker is en niet zoveel techniek vergt?
Voor sommigen is de 'koude bak' gedurende de winter wellicht een vervanger van de tuinvijver, waarvan vanaf de herfst tot het prille voorjaar immers weinig te genieten valt. Dat gaat een aantal vijverfreaks zozeer aan het hart dat ze zelfs binnenshuis een vijver hebben ingericht. Daar moet je natuurlijk wel voldoende ruimte voor hebben. Een probleem dat zich bij koudwateraquaria en binnenhuisvijvers kan voordoen, is dat het water te warm wordt. Een tropisch aquarium wordt het hele jaar door middel van een thermostatisch bestuurde verwarming exact op de juiste temperatuur gehouden. Maar wanneer het dik vriest en de cv overuren maakt, kan het water in het koudwateraquarium te warm worden. De vissen krijgen dan te weinig zuurstof. Met een bruissteen en door regelmatig water te verversen kan dit worden voorkomen. Koudwateraquaria kunnen ruwweg in twee soorten worden ingedeeld: een 'lege' bak waarin kleine koi of goudvissen zwemmen of een aquarium waarin de nadruk ligt op planten en inlandse vissoorten. Het eerste is gemakkelijker te verwezenlijken dan het tweede. Koi en goudvissen vragen immers alleen maar water van goede kwaliteit en dat is met filtering eenvoudig te realiseren.
In een aquarium met koi kunnen beter helemaal geen planten worden geplaatst. De karpertjes trekken die namelijk binnen de kortste keren uit elkaar en vullen er hun maag mee. Dat heeft natuurlijk meestal ernstige vervuiling van het water tot gevolg. Goudvissen lusten ook wel een groen blaadje, maar sterke plantensoorten zoals hoornblad weerstaan de vraatzucht van deze vissen wel. In beide genoemde aquariumtypes is voor de zuurstofvoorziening een pomp met bruissteentje nodig.

Waterzuivering
Een filter is in het koudwateraquarium ook noodzakelijk. Als het de bedoeling is er koi in te gaan houden, moet dat een extra groot filter zijn. Die vissen zijn grote vervuilers. Water verversen en de bodem regelmatig schoonmaken is dus eveneens belangrijk. De aquariumspecialist kan u daarvoor - aan de hand van de gegevens die u verstrekt - de juiste apparatuur aanbevelen en verdere goede raad geven. Bezuinigen op het filter kan narigheden (zieke vissen) opleveren. In een aquarium waarin voldoende zuurstofplanten staan, zal in combinatie met een filter een biologische kringloop ontstaan. Maar dat maakt regelmatig water verversen zeker niet overbodig. Een te grote hoeveelheid afvalstoffen moet worden voorkomen en ook dienen resten van dode planten, eventuele dode visjes en overgebleven voedselresten verwijderd te worden.

Inrichting
Kwartsgrind of rivierzand, beide kalkvrij, zijn heel geschikt als bodembedekker. Koop het bij een aquariumzaak, dan bent u er zeker van dat het materiaal gifvrij is. Voordat het wordt gebruikt, moet het nog wel grondig worden gewassen en dat geldt ook voor voorgewassen grind. Nadat de bodemhedekking is aangebracht (2 á 3 cm dik), kan met enkele stenen, kienhout en zuurstofplanten een mooi interieur worden opgebouwd. Bedenk dat overdaad schaadt. Plaats de planten zoveel mogelijk in groepen, zodat een natuurlijk beeld wordt bereikt. Wanneer het aquarium helemaal ingericht is, kan het met leidingwater worden gevuld op de bekende voorzichtige manier: via een op de bodem geplaatst bord of bakje.

Planten
Ieder heeft eigen voorkeuren, maar het combineren van groeiwijzen en bladvormen levert in ieder geval de beste resultaat op. Let er wel op dat er voldoende zwemruimte voor de vissen is. Geschikte plantensoorten zijn onder meer waterpest (zowel gekrulde als kleine), hoornblad, aardvederkruid en bronmos. Ook kleine waterleliesoorten kunnen erin en penningkruid levert leuke effecten op. Als u de landvorm daarvan kiest, zullen de blaadjes afsterven en gaat het plantje vanzelf de onderwatervorm aannemen. Keus te over dus.

Vissen
Ook wat de vissen betreft, is er veel keuze. Alles wat een beetje klein blijft, is geschikt. Houd het echter binnen de perken. Zet niet te veel vissen uit en ook niet te veel soorten. Verder legt de wet beperkingen op. Vissoorten als rivierdonderpad en bittervoorn zijn beschermd en mogen dus niet als aquariumvis worden gehouden.

De kamervijver
Het is geen aquarium en ook geen tuinvijver: de kamervijver. Van beide is het wel wàt. De belangstelling ervoor is de laatste jaren sterk toegenomen. Zoals in het begin van dit verhaal al opgemerkt: je moet er wel de ruimte voor hebben en zo zijn er nog wat dingen, waarover goed moet worden nagedacht voor van zo'n idee werkelijkheid te maken. Een hond of kat in huis geeft natuurlijk wel een probleem.
Een kamervijver van fors formaat en dus gewicht, moet op een stevige vloer staan. Als die van beton is: geen probleem. Een houten vloer moet stevig 'onderbalkt' zijn. Een ideale plaats voor de kamervijver is natuurlijk een serre. Zo'n aanbouw kan een binnenhuisvijvertuin in optima forma worden!

Heel praktisch zijn de quarantainebakken die in de siervissenhandel worden gebruikt. Ze zijn meestal voorzien van een ingebouwd filter dat eenvoudig kan worden onderhouden. Wanneer de constructie van het huis dat toelaat, kan zo'n bak ook verzonken in de vloer worden aangebracht. Op of verdiept in de vloer kan een vijverbak ook naar eigen ontwerp worden gebouwd. Maar dat is uiteraard een klus voor een wel heel handige doe-het-zelver. Een kant en klaar gekochte bak van een decoratieve ombouw voorzien (bijvoorbeeld een muurtje van gekleurde betonstenen), is een minder ingewikkeld karwei en ook daarin kun je je eigen fantasie uitleven. Een bodemafvoer met aansluiting op de riolenng maakt het 'kamervijveren' een heel stuk gemakkelijker: elke week zo'n 20 procent van het water laten weglopen en vervangen door vers water is voldoende. Zonder bodemafvoer is het een kwestie van hevelen en dat kan een kliederpartijtje worden... Wat de visbevolking voor de binnenhuisvijver betreft, zal voor veel mensen de Japanse sierkarper aantrekkelijk zijn. Koi als huisdier! Maar ook goudvissen en windes zullen het in decoratief opzicht goed doen. Natuurliefhebbers zullen misschien voor inlandse vissoorten zoals zonnebaars en zeelt kiezen. Of steuren? Daarvan zijn er tegenwoordig verschillende soorten in de handel.

_________________
Trots sjouw ik stenen en planten
Zorgvuldig bind ik mos op hout
Secuur knip en kam ik
Trek ik onkruid uit
Me I am just the lawnmower
You can tell it by the way I walk

Volg mij ook op: https://www.facebook.com/HugoJ.Smal
en op twitter: @HugoSmal


Omhoog
 

Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron